Ce trebuie să știe părinții elevilor ce susțin BAC-ul?

Întotdeauna părinții își fac mai multe griji decât copiii, în special când vine vorba de examene. Așa se face că la auzul cuvântului „bacalaureat”, Dumneavoastră, stimați părinți, vă emoționați mai tare decât absolvenții claselor a XII-a, care-l vor susține. Nu e nimic ieșit din comun, căci dacă elevul are frici concrete, legate de un item ori altul, de o temă pe care nu prea o cunoaște ori de o situație în care nu și-ar dori să nimerească, părintele se teme de tot, căci, deși el crede și speră că odrasla sa știe multe, totuși nu are imaginea clară și concretă a situației, de aceea admite faptul că fiul ori fiica sa nu prea este pregătit/ă de examenul ce urmează (unii dramatizează total, închipuindu-și că, în genere, nu știe nimic).

Pentru a demitiza aceste frici (majoritatea neîntemeiate și deloc adevărate) ne-am propus să realizăm acest articol, căci susținem ideea că „un om informat e un om înarmat”, parafrazând, în cazul dat: „un părinte informat e un părinte calm, întâi de toate, apoi eficient”. Deci, să vedem câte capete are balaurul pe care-l numim BAC 2024.


Întâi de toate, pentru a aprecia limitele temporale în care mai poate copilul Dumneavoastră să facă pregătiri de examene și meditații și pentru a ordona pe o axă cronologică sesiunile de examen, este necesar să vedeți orarul examenului național de bacalaureat, amplasat pe pagina web a Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Currciulum și Evaluare. Tot aici, găsiți informații utile precum ora începerii examenelor, disciplinele propuse spre alegere pentru proba la solicitare, Regulamentul cu privire la examenul național de bacalaureat, modele de teste și alte informații.



Este foarte important să aveți răbdare să citiți prezentul regulament până la sfârșit, pentru a cunoaște detaliile desfășurării sesiunii de bază și a celei suplimentare, pentru a ști că trebuie, nu mai târziu de 3 zile de la data examenului la care a absentat motivat copilul Dumneavoastră, să scrie o cerere pentru a solicita să fie admis în sesiunea suplimentară, care se va organiza, dacă documentele justificative ale absenței vor fi convingătoare.

Odată ce ați studiat regulamentul, vă recomandăm să deschideți și pliantul cu informații pentru candidații la examenul de bacalaureat, în care veți găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale părinților și elevilor, cum ar fi cele ce țin de durata examenelor, modul de corectare a greșelilor comise, raportul punctaj-notă și altele.

Printre informațiile utile, în special pentru elevi, este secțiunea cu modele de teste din sesiunile de bacalaureat precedente, unde copiii Dumneavoastră pot vedea cum arată un examen de bacalaureat, care este gradul de dificultate al acestuia și cum este structurat baremul conform căruia este evaluată rezolvarea itemilor din proba de examen național de bacalaureat. Dacă veți accesa această pagină, veți vedea că în compartimentul Sesiunea 2024, deja sunt câte 2 teste și 2 bareme pentru exersare, la fiecare examen și profil. Îndemnați-vă copilul să își încerce puterile și să le rezolve!

Epuizând resursele de materiale pentru anul 2024, puteți trece la cele din 2023, unde aveți o serie sugestivă de examene, căci acestea sunt realizate recent, după aceeași programă și indică, astfel, tipul de itemi cu care copilul Dumneavoastră se poate ciocni și în sesiunea din 2024.

Pe lângă exersarea directă doar pe teste, vă recomandăm să studiați, împreună cu copilul Dumneavoastră, programele de examen pentru liceu, în care veți identifica, la fiecare disciplină ce vă interesează, care sunt competențele și unitățile de competență/ conținut ce vor fi evaluate la examenul de bacalaureat. Tot în programă, aveți exemple de itemi și de teste cu bareme de corectare. Vă recomandăm să vă bizuiți, întâi de toate, pe aceste acte normative, căci ele vin direct de la cei care realizează examenul de bacalaureat, sunt cele mai apropiate de adevăr (adică de examenul pe care urmează să-l susțină copilul Dumneavoastră) și vă vor indica mult mai precis cum va fi bacalaureatul din 2024 și cu ce tipuri de itemi se poate întâlni copilul Dumneavoastră în test.

Totuși, doar informarea nu este suficientă, mai ales dacă vă doriți un rezultat bun. De aceea, vă recomandăm să acționați în continuare, stabilind, împreună cu copilul Dumneavoastră, care sunt temerile lui, care sunt punctele slabe și unde crede că are niște lacune. După ce „diagnosticați” problema, devine mult mai clar și mai simplu de intervenit spre a o rezolva. Așa veți putea identifica disciplina la care copilul Dumneavoastră are nevoie de o pregătire suplimentară, veți face o listă de teme, pe care e nevoie să le revadă (singur ori ghidat de un profesor). Pregătirea de bacalaureat nu este doar învățarea a ceea ce nu știe, ci și menținerea în stare activă a cunoștințelor deja acumulate.

Un alt pas practic, ce vă apropie de succes este crearea unei atmosfere prielnice în casă, deoarece trebuie să reduceți la minim sursele de stres pentru copilul Dumneavoastră. Fiți mai reținuți, mai calmi, mai îngăduitori și mai călduroși, în această perioadă. Copilul Dumneavoastră va simți acest lucru și va fi mai relaxat, mai încrezut și concentrat doar pe examene. Însă fiți atenți la măsura de relaxare, căci dacă îl veți purta prin vacanțe și o veți ține în petreceri interminabile, atunci copilul Dumneavoastră va uita, pur și simplu, că are de susținut bacalaureatul.

Apropo, că veni vorba de vacanțe, nu planificați în perioada examenelor de bacalaureat (și nici după ele) vacanțe îndelungate, în special ce implică plecări peste hotare. Acest sfat vi-l oferim reieșind din experiența tristă pe care au avut-o părinții care și-au dus copiii peste hotare, „să se mai destindă după examenele stresante” și s-au pomenit că află rezultatele la BAC, acestea sunt nesatisfăcătoare, dar să scrie cerere pentru contestare sau sesiune suplimentară copilul nu poate, căci este plecat din țară… Așa se face că o distracție de câteva zile, i-a costat pe unii un an din viață, căci au așteptat sesiunea din anul următor, nu au putut merge la facultate ori unde și-au propus după absolvirea liceului. Deci, fiți atenți la orarul examenelor naționale de bacalaureat!

Acestea fiind spuse, vă dorim să fiți sănătoși, căci pe celelalte vi le asigurați și singuri, urmând sfaturile noastre din acest articol! Fie ca rezultatele copiilor Dumneavoastră să vă bucure și să culegeți doar roade dulci, ce vor depăși așteptările și vă vor lumina orizontul!
Ți-a plăcut acest articol?
Made on
Tilda