Cum să-ți ajuți copilul să susțină examenul

pe nota 10?

Știm cu toții că în perioada examenelor „sar scântei” și toți sunt ca pe ace. Observăm adolescenți mai frustrați, mai anxioși, mai dominați de frici și stresați pe zi ce trece mai tare. Însă nu observăm că mult mai stresați sunt părinții lor, cei care se întreabă 24/24 cum să-și ajute copiii, cum să le facă trecerea prin această perioadă a examenelor mai ușoară, mai puțin stresantă. Părinții amplifică înzecit stările copiilor și le resimt mult mai acut, fapt vizibil și în cazul examenelor. Deci, dacă ești părinte și vrei să trăiești o experiență frumoasă a trecerii prin examenele de absolvire, alături de copilul tău, atunci acest articol este pentru tine!

În cele ce urmează, ne propunem să oferim câteva sfaturi practice pentru părinții care vor să-și susțină eficient copiii în timpul examenelor de absolvire a gimnaziului și liceului și să trasăm câteva indicii pentru a merge fix la ținta propusă: nota 10 la examen sau bacalaureat.
Știm că nu vă doriți ca, din cauza stresului, copilul Dumneavoastră să-și piardă echilibrul emoțional și să facă gafe la examene, iar munca sa de 9 și, respectiv, 12 ani să fie desconsiderată de o situație ori stare pe care ați fi putut-o preveni.

Iar ca să nu aveți regrete și să fiți încrezut că, în postura de părinte, faceți tot posibilul pentru a vă ajuta copilul, urmăriți ideile de mai jos:
1. Cooperează, nu controla!
Copilul dumneavoastră are nevoie de un aliat, de un prieten căruia să-i încredințeze temerile sale, o persoană care va înțelege ce simte, apoi îi va propune soluția dorită. De aceea, fiți părintele care se interesează de cele întâmplate, nu doar monitorizează și sancționează. Învățați împreună, recunoașteți că unele lucruri le-ați uitat și vă este interesant să vi le amintiți, astfel interesul devine contagios, iar copilul dumneavoastră va fi motivat să învețe și nu se va simți singur în această perioadă deloc ușoară.

2. Implicați-vă activ în pregătirea de examene!
(Bine, până la o limită, adică nu sufocați copilul cu pregătiri interminabile și nu-l stresați mai tare repetându-i de 100 de ori că vin examenele și el/ea trebuie să învețe!)
Aceasta ar însemna ajutorul practic la alcătuirea unui orar de exersare, a unei grile a priorităților (pe primul plan ar fi disciplinele la care are nevoie de mai mult ajutor, apoi cele la care îi reușește mai bine), a unui orar de meditații (la alegerea școlii și profesorului pentru acestea, vă recomandăm, la fel, să vă implicați și să vă informați). Apropo, chiar și pentru elevii eminenți sunt recomandate meditațiile, căci aceștia au nevoie de o menținere la zi a cunoștințelor acumulate, de exersare metodică și de o confirmare constantă a propriilor capacități (ceea ce le oferă nu doar pregătire temeinică, ci și încredere în propriile forțe). Astfel, ajutându-vă concret copilul, nu doar îi veți arăta că vă pasă, ci îl veți scăpa de o serie de motive de stres și eșec.

3. Motivează-ți pozitiv copilul!
Cunoaștem, cu siguranță, că motivarea pozitivă are efecte durabile și nu periclitează sănătatea psihică a copilului, de aceea vă recomandăm să apelați la diferite forme ale acesteia. Începând cu observarea și aprecierea succeselor și continuând cu recompense sesizabile (nu este obligatoriu să fie materiale), puteți crea un impuls emoțional favorabil învățării. De exemplu, dacă se va ști că după tezele susținute bine, familia va pleca într-o vacanță scurtă (este suficient un weekend), copilul Dumneavoastră va dori și mai mult să aibă rezultate bune, iar gândul la o vacanță relaxantă îi va trezi emoții pozitive și el deja se va simți mai bine. La fel de eficientă, ca motivare, este atmosfera de liniște din casă (nu uitați că e suficient stresat la școală), iar venind acasă, copilul nu trebuie să-și înmulțească stările negative, ci să se simtă în largul său, pentru a putea învăța și pentru a se putea concentra asupra ceea ce are de făcut legat de examene.

4. Protejează-l de factorii care distrag!
Fiți pavăza care filtrează informația și evenimentele din exterior, lăsând copilul să se implice în cele legate nemijlocit de examene ori în cele care sunt urgente (de obicei este vorba despre programările medicale ori rezolvarea unor probleme de sănătate). Printre acești factori se numără și tot felul de petreceri gălăgioase, reparații, mutări etc. Străduiți-vă să nu „furați” din timpul copilului dumneavoastră pentru treburile casnice, călătoriile îndelungate ori alte activități care ar putea fi realizate mai târziu/ fără a-l implica pe absolventul ce ar trebui să aibă doar grija examenelor.


5. Ai grijă ce spui, cât spui și cum spui!
În perioada examenelor de absolvire a gimnaziului și a celor de bacalaureat, adolescenții sunt mult mai sensibili, din cauza stresului provocat de acestea și pot reacționa foarte acut la o observație ori glumă pe care o faceți la adresa lor. De aceea, vă recomandăm să cântăriți cuvintele pe care vreți să le spuneți (fie de ocară ori laudă), să vă străduiți să fiți, mai degrabă, un bun ascultător, decât vorbitor. În unele cazuri, dacă copilului dumneavoastră îi face bine acest mod de a învăța, fiți de acord să-l ascultați cum prezintă o temă, cum dezbate o rezolvare la o problemă de matematică ori de geografie. Dozarea comunicării din partea Dumneavoastră, vă va asigura o comunicare eficientă din partea copilului, care nu se va închide în sine, de supărare ori frică.

6. Fii un exemplu (de autocontrol, nu de reușită)!
Chiar dacă dumneavoastră ați avut note mari în școală, nu vă axați pe transmiterea acestei experiențe, ci pe cea în care arătați cum ați ajuns la aceste rezultate și oferiți soluții de depășire a stresului la examenele prin care ați trecut. Povestiți copilului dumneavoastră cum vă simțeați la examene, cum ați depășit aceste stări, ce situații ați avut (de exemplu, la bacalaureatul la istorie ați uitat un eveniment și cum vi l-ați amintit). Nu măsurați după vremea în care ați fost elev/ă, ci după vârsta pe care o aveați și stările pe care le-ați trăit atunci.

7. Și nu uita: viața merge mai departe!
Amintește-i constant copilului tău acest lucru, nu-i concentra sensul vieții în jurul notei de la examen. Pregătește-l atât pentru succes, cât și pentru insucces. Copilul trebuie să știe că mergând la examen, el trece o nouă etapă în viața sa, iar rezultatele acestei treceri vor direcționa calea sa, nu-l vor sancționa ori priva de dragostea și respectul dumneavoastră. Înțelegând că examenul este doar un test, copilul nu se va stresa gândindu-se la ce va urma după aflarea rezultatelor, ci se va concentra la rezolvarea itemilor și va trăi frumos acest moment de maturizare, de creștere și validare a rezultatelor muncii sale.

Știm cât de dificil este să fii părinte, mai ales să fii un părinte bun, dar avem toată încrederea că Dumneavoastră veți găsi cheia către starea de echilibru a copilului dumneavoastră și-l veți putea ajuta să susțină examenele pe nota 10!

Vă dorim succes și vă amintim că vă suntem alături!
Ți-a plăcut acest articol?