Cum alegi al 4-lea BAC?

Disciplina la alegere de la bacalaureat a fost întotdeauna un subiect controversat, în jurul căruia s-au adunat păreri de tot felul și mai ales sfaturi, care mai utile, care chiar dubioase. Fiecare absolvent este pus în situația alegerii, care poate fi evidentă, pentru unii, ori foarte dificilă pentru alții.

Totuși, enigmatica întrebare „Ce să aleg la BAC?” sună și în 2024, iar elevii claselor a XII-a oscilează stresați între geografie, chimie, fizică, biologie, matematică și alte discipline. Unii se ghidează de triada decizională clasică: Vreau- Pot- Trebuie și aleg disciplinele care, întâi de toate, le par interesante, pe care chiar vor să le studieze și au plăcerea de a merge la orele din cadrul lor. Apoi, din această listă a „plăcerii”, absolvenții selectează disciplinele la care pot face ceva, la care pot avea note bune, pot rezolva itemi cu diferit grad de dificultate și înțeleg ușor cum se face acest lucru.

După această selecție, rămâne a treia etapă – a necesității, care determină elevii să aleagă, din cele rămase, o disciplină pe care o văd utilă în viitorul, atât al lor, cât și al societății. Ideea de trebuință reflectă percepția conștientă a ceea ce presupune elevul că are nevoie personal pentru o carieră de succes, dar, pe de altă parte, și ceea ce reflectă cerințele vremurilor în care trăim.
Noi considerăm că răspunsul la întrebarea care te chinuie trebuie să fie unul care să nu te pună în dificultate, să nu te facă să regreți ori să fie motiv de stres. Iar pentru a alege corect și a avea parte de succes în urma acestei alegeri, îți propunem 5 sfaturi-cheie, care te vor ajuta practic în alegerea celui de-al patrulea examen de bacalaureat:


1. Apreciază-ți corect puterile:
Asta ar însemna că trebuie să estimezi reușitele tale la disciplinele din oferta pentru al patrulea examen de bacalaureat, să vezi la care dintre ele faci față cerințelor și te simți încrezut. Drept reper poți lua atât notele pe care le ai la aceste discipline, cât și senzația proprie de încredere în sine la capitolul: Știu, Aplic, Explic, în cadrul disciplinei despre care crezi că ar fi potrivită pentru a o alege la BAC în acest an. Alegând disciplina la care te descurci cel mai bine, reduci sub 0 șansele de a te stresa, de a fi urmărit de frica pentru temele neînțelese, pentru itemii ce nu-i rezolvi mereu corect și pentru faptul că poți pica examenul.

2. Alege disciplina la care te pregătește un profesionist:
Pe lângă propriile forțe, trebuie să iei în calcul și forțele profesorului care îți predă disciplina pe care intenționezi să o alegi la al patrulea BAC și, respectiv, te pregătește de examen. Optează pentru un profesionist, care are o rată înaltă a susținerii examenelor cu note bune, care este dispus să își susțină și pregătească elevii și îți inspiră încredere. Este clar că tu îți rezolvi testul, dar îl rezolvi utilizând cunoștințele și competențele pe care ți le-a format profesorul tău, deci merită o atenție deosebită și acest factor. Aici vorbim atât despre profesorul de la școală, cât și despre cel cu care faci meditații, pentru că, indiferent de unde vine sprijinul, el trebuie să fie temeinic.

3. Gândește în perspectivă:
Nu trăi doar cu ziua de azi, ci fă-ți planuri pentru viitor, adică alege-ți specialitatea pe care vrei să o urmezi după absolvirea liceului și află care discipline de studiu îți vor fi necesare în parcursul tău de student. Vezi care sunt profesiile contemporane ce te-ar interesa, ce ți-ar putea oferi perspectiva unei creșteri în carieră, ce ți-ar asigura un viitor prosper. Oricum, vei alege ceea ce îți place, spre ce ești predispus, de ce ai nevoie în viitor, respectiv, disciplina a 4-a la BAC trebuie să se alinieze preferințelor și intereselor tale și să fie una care-ți provoacă plăcere și interes, pe care o cunoști mai bine și de care nu ai cum să nu te simți atras.

4. Cere sfatul profesorilor:
Este o modalitate de a te aprecia din altă perspectivă, una mai obiectivă decât cea personală ori a prietenilor/ colegilor tăi. Află de la profesorii care-ți predau disciplinele ce le-ai putea alege la BAC, la care, după părerea lor, te descurci mai bine și ai putea susține bacalaureatul cu brio. Experiența lor este un temei serios pe care s-ar putea baza o sugestie valoroasă legată de opțiunea ta pentru examenul la alegere. Tu nu ești primul, și nici ultimul elev pe care ei îl văd în această situație, deci merită să pleci urechea la ce-ți spune profesorul tău. Să admitem că ție îți pare interesantă o disciplină, dar profesorul vede că tu ai capacități limitate în cadrul ei, astfel că ai fi pus în dificultate la rezolvarea itemilor din testul de BAC. Sfătuindu-ți să alegi altceva, el te ferește de un stres colosal la examen, de depresia de după examen și de scăderea stimei de sine după ce afli rezultatele.

5. Discută cu cei care au avut o experiență reușită cu al 4-lea BAC:
Cu siguranță că ai rude, prieteni, cunoscuți, vecini etc., care au susținut recent ori ceva vreme în urmă examenul de bacalaureat și pe care îi vezi mulțumiți de alegerea făcută. Nu ezita să-i întrebi cum au decis, care au fost factorii care i-au determinat să aleagă anume acea disciplină și cum a trecut examenul propriu-zis. Să știi că, pe lângă faptul că dilema ta se va clarifica, în urma unei astfel de discuții, vei mai afla și unele secrete practice, cum ar fi cele legate de modul în care să memorezi materia pentru examen, să-ți structurezi notițele când te pregătești ori chiar cum să abordezi anumiți itemi. Căci putem învăța nu numai din greșelile noastre, ci și din ale celor din jur, mai ales că o greșeală pe care o faci la examen, o ții minte toată viața și îi poți atenționa și pe alții să nu o facă.

Noi suntem siguri că vei alege corect și te vei bucura de rezultate frumoase și la cel de-al patrulea BAC! Ghidează-te de aceste sfaturi-cheie și fă alegerea avantajoasă pentru tine!
Succes!
Ți-a plăcut acest articol?